Auto

Rijbewijs B

Voor het behalen van je autorijbewijs kan je bij ons terecht voor zowel theoretische als praktische lessen. De theoretische opleiding bestaat uit een meerdaagse avondcursus, voor je praktijkopleiding heb je de keuze uit verschillende lespakketten, met of zonder begeleider.

Voor de praktijkopleiding heb je de keuze tussen een handgeschakeld voertuig of een voertuig met automatische schakeling.

Let wel, als je het examen aflegt met een automaat is je rijbewijs enkel geldig voor voertuigen met een automatische schakeling. Wanneer je het examen aflegt met een handgeschakeld voertuig is je rijbewijs voor beide geldig.

Voorwaarden

Je kan het theoretische examen afleggen vanaf 17 jaar. Je mag het theoretische examen twee keer afleggen zonder lessen te volgen. Wanneer je na twee keer niet geslaagd bent moet je verplicht 12 uur theorieles volgen in een erkende rijschool.

Nadat je geslaagd bent voor het theoretische examen kan je je voorlopig rijbewijs afhalen op de gemeente en met een begeleider leren rijden of kan je bij ons terecht voor een praktische rijopleiding.  Je kan pas op examen vanaf 18 jaar en na het voltooien van de minimale stage-periode.

Theorie

Ter voorbereiding op het theoretische examen kan je bij ons terecht voor een theoretische opleiding in onze rijschool, studieboeken en online oefenvragen. Wanneer je twee keer niet slaagt voor het theoretisch examen moet je verplicht 12 uur theorieles volgen.

De lessen gaan pas door als er minstens 5 kandidaten aanwezig zijn. Het is mogelijk dat de lessen doorgaan in een andere vestiging als er niet genoeg leerlingen zijn ingeschreven.

Examens gaan steeds door in een erkend examencentrum. Hiervoor moet je geen afspraak maken.
Let op: Bij te weinig inschrijvingen zijn wij genoodzaakt om de les te annuleren.
Pakket prijzen zijn inclusief eenmalige dossierkosten van € 35.

Theorie Wegcode B (excl. Theorieboek)
€ 140
Theorie Wegcode B (incl. Theorieboek)
€ 170

Praktijk

Na slagen van theorie kan je starten met de praktijk opleiding. Hiervoor kan je kiezen uit een voorlopig rijbewijs met begeleider of een voorlopig rijbewijs zonder begeleider.

Voorlopig rijbewijs met begeleider

(36 maanden)
Na het behalen van dit voorlopig rijbewijs moet je minimaal 3 maanden stage-rijden. Je voorlopig rijbewijs is 3 jaar geldig. Het stage-rijden gebeurt steeds met een zelf gekozen begeleider. Deze begeleider moet minimum 8 jaar in het bezit zijn van zijn rijbewijs (laatste 3 jaar geen verval). Om het praktijkexamen af te leggen moet je minstens 18 jaar zijn.
Vanaf 03/2024 is het ook verplicht voor de begeleider om een vormingsmoment te volgen.

Voorlopig rijbewijs zonder begeleider

(18 maanden)
Als je kiest voor dit voorlopig rijbewijs, ben je verplicht te starten met 20 uren rijles. Na deze rijlessen krijg je van de instructeur een bekwaamheidsattest, op voorwaarde dat je veilig aan je stage periode kan starten. Om dit  voorlopig rijbewijs af te halen moet je minstens 18 jaar zijn. Dit bekwaamheidsattest heb je nodig om het voorlopig rijbewijs aan te vragen.

Voorlopig rijbewijs met begeleider na verval

(12 maanden)
Als uw rijbewijs vervalt kan je na 6 uur rijles bij de rijschool nog een voorlopig rijbewijs krijgen van 12 maanden. U mag met dit rijbewijs meteen op examen gaan. Het stage-rijden gebeurt steeds met een zelf gekozen begeleider. Deze begeleider moet minimum 8 jaar in het bezit zijn van zijn rijbewijs. (laatste 3 jaar geen verval)

Examen

Je kan het praktisch examen afleggen met je eigen auto of met een auto en begeleider van de rijschool. Je voorlopig rijbewijs moet geldig zijn op het moment dat je het examen aflegt. Indien je het examen met eigen voertuig aflegt moet je begeleider aanwezig zijn. Je kan zelf een afspraak maken bij een examencentrum naar keuze. Indien je het examen met de rijschool wil afleggen kan je bij een vestiging naar keuze een afspraak maken voor je examen.

Wat heb je nodig voor praktijkexamen te mogen doen:

  • Geldige identiteitskaart; 
  • Geldig voorlopig rijbewijs (max.18 of 36 maanden)
  • Geldig theorie examen (max 36 maanden, deze datum loopt niet gelijk met datum van je voorlopig rijbewijs)
Indien je twee keer mislukt bent voor het praktisch examen moet je verplicht 6 uur rijles volgen bij een erkende rijschool. Indien je voorlopig rijbewijs verlopen is op het moment dat je examen wil doen moet je ook verplicht met de rijschool op examen. Heb je hier vragen over je voorlopig rijbewijs? Neem dan zeker contact met ons op.

Pakket prijzen zijn inclusief eenmalige dossierkosten van € 35. Examenbegeleiding is niet voorzien in de prijs.

 

Praktijk Met begeleider vanaf 2024
€ 473
Praktijk Met begeleider vanaf 2024
€ 765
Praktijk Zonder begeleider vanaf 2024
€ 1.495