Veelgestelde vragen

Zit je met een vraag of probleem? Mogelijk kan je het antwoord tussen de veelgestelde vragen hieronder vinden. Staat het antwoord dat je zoekt er toch niet tussen of zit je nog met andere vragen? Neem dan zeker contact met ons op.

Algemeen

  • Je kan van maandag t.e.m. zaterdag praktische rijlessen volgen. Lessen gaan altijd door op afspraak. We rekenen geen toeslag voor lessen op zaterdag.

  • Om een afspraak te plaatsen of te annuleren neem je best zo snel mogelijk contact op met onze planningsdienst. Afspraken kunnen kosteloos verplaatst of geannuleerd worden tot 2 werkdagen voor de les. Bij laatijdige verwittiging of een no-show worden de lessen voor 100% aangerekend zoals aangegeven in het rijschoolregelement.

    Afspraken voor examens moeten minstens 5 werkdagen (10 werkdagen voor categorieen C en D) veplaatst of geanulleerd worden.

Auto

  • Een theoretisch examen is drie jaar geldig.

  • Een begeleider moet ingeschreven zijn in België en een Belgisch identiteitsdocument hebben. Dat betekent dat de begeleider niet noodzakelijk de Belgische nationaliteit moet hebben. Wel moet hij of zij sedert ten minste 8 jaar houder en drager zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs voor categorie B. De begeleider mag de laatste 3 jaar niet vervallen geweest zijn van het recht om een motorvoertuig te besturen.

  • Het voorlopig rijbewijs kan binnen de geldigheidsduur ervan, één keer omgeruild worden (dus van 36M naar 18M of omgekeerd). Dit moet ook gebeuren binnen de geldigheidsduur van je theorie examen (3 jaar). Uiteraard kan je enkel een voorlopig rijbewijs van 18M bekomen als je ook tenminste 20 uur rijles hebt gehad en jouw lesgever je ook een bekwaamheidsattest kan meegeven. Als de omruiling niet tijdig gebeurde, kan je enkel via de rijschool verder doen (zowel voor rijlessen als voor het praktijkexamen), je mag dan niet meer met voorlopig rijbewijs rijden (met of zonder begeleider). Alleen als je 3 jaar wacht en volledig opnieuw begint (theorie én praktijk) kan je opnieuw een voorlopig rijbewijs krijgen.

    Je kan wel met een erkende autorijschool meteen 6u praktijkles volgen en daarna met autorijschool praktijkexamen afleggen.

  • Neen. Je moet wel je theoretisch examen hebben afgelegd voor je jouw praktijkexamen kan afleggen. Toch raden we iedereen aan om het theoretische gedeelte helemaal af te maken (dus ook het examen af te leggen) vooraleer je met de praktijk begint. Je krijgt immers geen voorlopig rijbewijs op het stadhuis zonder theorie.

Moto

  • Neen. Je moet wel je theoretisch examen hebben afgelegd voor je jouw praktijkexamen kan afleggen. Toch raden we iedereen aan om het theoretische gedeelte helemaal af te maken (dus ook het examen af te leggen) vooraleer je met de praktijk begint.

  • Neen.

  • Neen. Na het volgen van 4 uur praktijkonderricht krijg je van ons een attest. Hiermee kan je op het gemeentehuis de code 372 op je rijbewijs B laten plaatsen.

  • Helm, hoge schoenen en stevige (leren) schoenen die de enkels bedekken, zijn verplicht. 

    Je eigen motor uitrusting dragen is zeker de beste optie, ze is op maat en wordt alleen door jou gedragen. Als je nog geen eigen materiaal hebt draag dan zeker een degelijke jas en degelijke broek.  

    • Als je in het bezit bent van een rijbewijs categorie B afgeleverd voor 01/05/2011. Je mag een motor categorie A1 in dit geval enkel besturen enkel op Belgisch grondgebied.
    • Als je sinds 2 jaar in bezit bent van een rijbewijs categorie B afgeleverd na 01/05/2011. Je moet 4 uren praktijklessen volgen in een rijschool waarna je een motor categorie A1 mag besturen maar enkel op Belgisch grondgebied.

Bromfiets

  • Neen, om het praktijkexamen bromfiets af te kunnen leggen moet je geslaagd zijn voor het theoretisch examen AM.