Vakbekwaamheid / Code 95

Op 10 mei 2007 is het KB verschenen betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van beroepschauffeurs. Dit KB is een omzetting van de Europese Richtlijn 2003/59/EG. De Belgische overheid was dus verplicht om dit in een wet om te zetten.

Wat betekent dit?

ü Sinds 10 september 2008 moeten alle nieuwe chauffeurs voor het rijbewijs D en vanaf 10 september 2009 alle nieuwe chauffeurs voor het rijbewijs C, naast het gewone rijbewijs ook een attest van vakbekwaamheid kunnen voorleggen (basiskwalificatie). Na het volgen van een uitgebreide opleiding dienen ze te slagen voor bijkomende examens. Deze bestaan uit een praktijkexamen (rit op de openbare weg van 90 minuten en een praktiijktest van 30 minuten op het plein) en een theorie-examen bestaande uit 3 delen (100 meerkeuze vragen, casestudy en een mondelinge proef). Deze examens kunnen gecombineerd worden met de examens voor het behalen van het rijbewijs.

ü Elke chauffeur (ongeacht hoelang hij reeds in het bezit is van een rijbewijs C of D) is verplicht om jaarlijks 7 uren nascholing te volgen (of 35u om de 5 jaren). Chauffeurs die voor 10/9/2009 in het bezit zijn van hun rijbewijs categorie C, moeten pas vanaf 10/9/2016 bewijzen dat ze nascholing hebben gevolgd en zijn daardoor in orde met de vakbekwaamheid (vanaf 10/9/2015 voor rijbewijs D).

De bedoeling van Europa is door bijkomende opleiding en nascholing, de kwaliteit van de beroepschauffeurs te verbeteren. Voor alle bedrijven die een vrachtwagen bezitten heeft dit nieuw KB natuurlijk belangrijke gevolgen. Het zal veel moeilijker zijn om nog chauffeurs te vinden en het opleiden zal veel langer duren en een aanzienlijk hogere opleidingskost met zich meebrengen.

Om u te kunnen helpen met de verplichte bijscholingen, heeft Rijschool Hendriks samen met enkele vooraanstaande rijscholen in Vlaanderen een nieuwe samenwerking opgezet: Transport Academy.

Transport Academy zal zich volledig richten op de toekomstige verplichte bijscholing van uw chauffeurs. Deze opleidingen zullen dus ook bij Rijschool Hendriks gevolgd kunnen worden.U vind alle informatie op deze website:

www.transportacademy.be

Wilt u nog meer inlichtingen over het KB vakbekwaamheid of wenst u gewoon informatie over één van de andere mogelijke opleidingen? U kan gewoon contact opnemen met Transport Academy via e-mail op info@transportacademy.be of via telefoon op het nummer 03/286 44 49. Zij geven u graag alle nodige extra informatie.